Marzenia o dalekich podróżach, ciekawość, pasja – to łączyło grupę gimnazjalistów, którzy podjęli się realizacji projektu edukacyjnego na temat: „Kuchnie krajów leżących na trasie jachtu OPERON RACING startującego w regatach Velux 5 Oceans”. Uczniowie gromadzili informacje dotyczące różnorodności kulinarnej krajów bazowych jachtu, próbowali odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu żywność liofilizowana jest w sytuacjach ekstremalnych wystarczającym substytutem jedzenia naturalnego. Realizacja tego tematu inspirowała do poszerzania wiedzy, doskonalenia umiejętności pracy w grupie i szukania niebanalnych pomysłów.
Praca uczniów została wyróżniona w ogólnopolskim konkursie na najlepszy gimnazjalny projekt edukacyjny „Rozwiń żagle” Wydawnictwa Pedagogicznego OPERON. Liderem grupy był Bartosz Piskozub współpracujący z Anną Zakałużną – Żerebecką, Pauliną Tymczyszyn, Jakubem Hajdusiem i Markiem Szubertem. Opiekunem zespołu była p. Beata Bonk-Stanek.
10
czerwiec